Пътуване до Маламбо

Кикве (Kikwe) е малка област до гр. Аруша, в който е базата на Pamoja Ministries

В средата на месец май направихме двудневен семинар с неделни учители в районa Кикуе. Събраха се 10 учители от няколко различни деноминации. Активно слушаха поучението, а след това с голям интерес изработваха нагледни обекти за уроците си. Като деца се забавляваха докато играха на различните игри, които бяхме взели. Накрая подарихме детска комикс Библия на суахили на всички участници .

Маламбо е малко село, намиращо се близо до северната граница на Танзания с Кения, населено предимно с масаи. Този месец бяхме поканени от приятелите ни от немската организация “Help for the Maasai” https://www.massai.org/, за да направим тридневна програма с уроци, прожекция и арт занимания за децата от училището Насериан, което те са основали. Да се пътува до Маламбо е истинско приключение – красиво, но трудно и отнема между 7 и 14 часа. Ако пък като нас спукаш две гуми, наистина можеш да замръкнеш по пътя. През повечето време трябваше да караме с 40-50 км. в час по черен път. Все пак гледките си заслужаваха.

Старият Нисан Патрол не ни предаде и въпреки, че две от гумите не издържаха и Гугъл мапс ни подведе, все пак стигнахме в Маламбо преди полунощ. В средата на снимката е планината Олдонио Ленгай (в превод от Маа: “Планината на бог”). Този активен, но изригваш рядко и най-вече газове, вулкан се извисява над Рифтовата долина и езерото Натрон.

теьтююю  нннн

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

С децата времето ни беше разделено на библейски урок – част от държавната програма за религиозно образование, арт занимания на няколко отделни “спирки”. На една от тях децата печатаха с бои различните видове емоции, които изпитваме, а на другите имахме игри.
В единият от дните прожектирахме детския филм “Ти и аз”, като за прожекцията се събраха повече от 900 деца.

Едно от големите предизвикателства, когато се стъмни, са скорпионите. Маламбо се намира близо и до националният парк Серенгети и съответно природата е идентична. През нощта се чуват хиени, понякога лъвове, а през деня могат да бъдат видени съвсем жирафи, зебри и антилопи, които често пасат със стадата крави и кози на масаите.