Партньорство с "Kahawa media", Кения

Партньорство с "Kahawa media", Кения

Основния ни партньор в Источна Африка е Кахауа Медия, която е "приемащата" организация за Сами и Ники.

Кахауа Медия (Kahawa Media) е християнско служение, което е базирано в Кения и функционира в цяла Източна Африка. Организацията има дългогодишна история, която датира от 1991 година, когато в Танзания са положени основите на Памоджа Министрис (Pamoja Ministries). Фондация „Мисия Африка“ има дългосрочни партньорски взаимоотношения с Кахауа Медия, като нашите мисионери са официално доброволци в екипа на кенийската организация. Там те заемат и отговорни длъжности. 

Взаимната ни работа е насочена към осъществяване на теоретични и практически обучения на църковни лидери, детски работници, неделни учители, работа с деца и младежи. Сътрудничим и в създаването и разпространението на детски филмови продукции и  обучителен материал за библейски уроци за деца. Заедно работим с детски центрове, улилища и правим арт-рабптилници.

Обучение за учители

Тридневен семинар за детски работници, който насърчава креативност и холистичен подход, чрез нагледни уроци, теория, игри и работилници.

Ники и Сами са в основата на семинар за учители и детски работници. Обучението се провежда в Кения и Танзания. То цели да помогне на учителите в неделните училища, на служителите местната образователна система и на църковните ръководители в тяхното служение на младото поколение. По време на тридневен (или четиридневен) семинар участниците научават и биват насърчавани в своето призвание, важността на ролята им в обучението на следващото поколение, значението на децата и мястото, което те заемат в сърцето на Небесния Отец.

Програмата е динамична и разнообразна. Тя включва Библейски нагледни уроци, практически съвети, разискване на академични теории, дискусии, изобразително изкуство, отборни игри и „направи си сам“ създаване на нагледни материали.

Семинара насърчава използването на достъпни материали и рециклирането на отпадъци и материали.

детски център
"Ел-Шадай"

Партньорство между “Мисия Африка”, Kahawa Media и Детски център “Ел-шадай”, което цели да привнесе топлина, цвят и артистично развитие за двадесетте момчета, които живеят в общия им дом.

Ел-Шадай е център за настаняване на момчета на възраст от 5 до 18 години в Лимуру, Кения. Директорът на центърът ни посреща веднъж месечно в събота, за да прекарваме време с момчетата и да ги обучаваме в изобразително и приложно изкуство, да играем, да пеем и да споделяме истории от Библията за деца.

Освен изобразително изкуство, правим театрални постановки, посещаваме интересни места и музеи, а веднъж дори изработихме реплики на Римски мозайки разкрити в гр. Пловдив.

"Арт проект Йосиф"

Програма за деца и младежи. Видеопрожекции, арт работилница, библейски уроци с дискусии, изложба, облагородяване.

 Арт-проект „Йосиф“ ще включва курс по изобразително изкуство, прожекции на детски филми на „Памоджа Министрис“ и облагородяване на училищната и жизнената среда с картините, в чието създаване ще участват самите деца. Така те ще видят променени местата, където живеят, а развитието на художествените им умения ще им помогне в реализацията им в живота.

Имайки предвид трудният живот и съдба, която имат много от децата в Африка, вярваме, че насърченията от живота на библейският герой Йосиф, който мина през много изпитания и трудни емоционални състояния ще подпомогнат децата в преодоляване на ежедневните трудности, които имат.

Трите основни послания на арт проект Йосиф ще са: 1. Ти си обичан – Йосиф израсна обграден от любовта на баща си, Бог заяви любовта си към всеки един от нас; 2. Бъди верен – Йосиф имаше почтен характер и всичко, което вършеше отразяваше неговия интегритет. В последствие Бог го употреби, за да спаси своите роднини, както и милиони човешки животи; 3. Бог е с теб независимо от трудностите, през които минаваш.

Част от тази програма предвижда и подобряване на жизнената среда на децата.

Владимир Верби

Проучване за живота и делото на българина, мисионер в Кения (тогава Британска Източна Африка) от края на XIX и началото на XX век.

Когато за първи път прочетохме историята на Владимир Верби бяхме много развълнувани. Към момента вече сме събрали доста материали от архивите на Църковното Мисионерско Общество (CMS) в Оксфорд и Бирмингам в Англия. Важна информация ни предостави и д-р Кристин Никълс – английски историк, изследвал живота му. В Кения посетихме създадените от Верби мисии и къщата му, сега училище. Целим с биографична книга или с документален филм да съживим спомена за него в Източна Африка и България.

Радваме се, че се видяхме с хора, които все още помнят Верби и могат да разкажат случки от живота му. За съжаление състоянието на къщата, която е построил след пенсионирането си е в много лошо състояние. В още по-незавидно състояние е гробът му. 

Имахме възможност да посетим и пограничния град Тавета, близо до границата с Танзания, където българския мисионер е пристигнал за пръв път и е служил като помощник на британския мисионер Стийгъл.

Както и очаквахме не успяхме да получим много нова информация, но създадохме добри връзки. Гостувахме в дома на местния архидякон и се срещнахме и с други хора, които говориха с изключителна признателност за делото на Стийгъл и Верби. Посетихме гроба на съпругата на Стийгъл мисис Дора Стийгъл, починала през 1904 година, мястото на разрушената през Първата Световна война църква и преспахме в пристройка на къщата, в която самият Верби е спял и живял.

Проучването  ни продължава и с набраният аудио и видео материали, както  и снимки от музея към англиканската църква на хълмовете Сагала, се надяваме да обобщим живота и делото на българският мисионер Владимир Василев Верби.

Детски клуб​

Неформално място в квартала, където деца от различни семейства пеят, слушат истории, играят и рисуват.

Детските клубове са места, където деца от кватала се събират да играят, творят, да слушат библейски истории. За децата е възможност да излязат от натовареното им домашно и училищно ежедневие и да могат да се отпуснат в игри. 

Опитваме се да насърчаваме повече хора около нас да отварят детски  клубове, да онагледяваме уроците си с малки фигурки и дребни предмети –  камъчета, клонки, платове. Децата обичат нагледните обектни истории и така развиват собствените си творчески заложби.

Мобилен Конкорданс​

Тематичен библейски конкорданс - aпликацията за Андроид и iOS, пригодена да бъде преведена на десетки езици.

Мобилен конкорданс е проект за апликация за мобилни устройства, която ще съдържа теологичен конкорданс, библейският текст и други ресурси. Конкорданса е написан от основателя  Сигфрид Фейзър преди повече от 20 години, като основната цел е да се подпомагат църковни водачи и изследователи на Библията.

Сега преминавайки в интерактивна форма това помагало има потенциал да достигне много повече хора тук, а когато апликацията се преведе на други езици да бъде ефективна практически по цял свят. 

Създаваме условия, чрез специален софтуер съдържанието на Конкорданса да бъде превеждано и публикувано на други езици като отделно приложение или като функция към други апликации. В разработването работим в партньорство с SIL International – организация за превод на Библията и лингвинистично развитие.